Mihez kezdjünk 31-én? Üljünk fel a szellemvonatra, és kihasználva a halloween egyre növekvő népszerűségét csalogassuk be az embereket, vagy pedig hagyjuk a felhajtást, ám valamiféle szolid eleganciával dobjuk fel éttermünket? Adunk néhány ötletet az óvatosoknak és az igazán merész kockázatvállalóknak is.
A legfontosabb eldönteni mennyire dolgozzuk ki a részleteket, és mennyit szánunk a halloween ijesztő, ám családias hangulatára. Persze ez attól is függ, hogy meddig fog tartani nálunk a különleges időszak, hosszabb időre (1 hét/1 hónap) vagy csak egy napra. Mindig a profilunkhoz illően tudunk csak nyúlni az eszközökhöz. Bejáratott, visszafogott stílusú étteremként a dekorációnknak is szolidnak és a részletekben megbúvónak kell lennie. Egy büfé vagy bár lehet merészebb, harsányabb. Ott egyáltalán nem ördögtől való a koponyák, csontvázak látványa sem. S ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk, belevághatunk internetes kampányunkba!
Használjuk a közösségi hálót!
Bármilyen ünnepi változtatást is hajtunk végre, arról informáljuk a lehetséges vendégeinket! Honlapunkon és a közösségi médiában már egy-két héttel előre belengethetjük, hogy mivel készülünk majd Halloweenre. Használjuk a Facebook és Insta előnyeit, osszunk meg a halloweent idéző mémeket, képeket, zenéket, és kössük össze üzletünkkel a megosztott tartalmat. Ha elkezdünk dekorálni, mutassuk meg hol tartunk! Vonjuk be vendégeinket, építsünk közösséget! Hirdethetünk például online jelmezversenyt. Kezdjük azzal, hogy megosztunk magunkról és munkatársainkról jelmezest képet, mert akkor nagyobb valószínűséggel vesznek részt mások is a játékban. Ajánljunk fel különböző árengedményeket vagy éppen ingyenes desszertet, italt az aktív résztvevőknek! A verseny nyertesét jutalmazzuk ajándékkal! Lehet ez egy üveg minőségi ital vagy akár éves kedvezmény felajánlása is. A közösségi médiát jól használva elérhetjük és bevonhatjuk a lehetséges vendégeket.
Készítsünk halloweeni étlapot!
Legyünk kreatívak, és nevezzük át az étlapon szereplő fogásokat valami halloweent idézőre! Így lehet például a paradicsomlevesből Drakula vére, a csirkeszárnyakból denevérszárnyak, vagy éppen a céklasalátát hívhatjuk Drakula reszelt nyelvének. A kávékedvelők pedig biztosan előszeretettel mesélik majd ismerőseiknek, hogy vacsora után ittak egy koporsófőzetet két cukorral.
Az étlapok megjelenését is igazíthatjuk az alkalomhoz, helyezzünk el rajta denevéreket, pókhálókat!
Halloweeni fogások
A Halloween szerencsére egybeesik a sütőtök beérésének időszakával, így egy sokoldalú szezonális alapanyag kerülhet a tányérokra. Főételnek, köretnek, levesnek, süteménynek, de még kávé hozzávalónak is tökéletes választás a sütőtök. Kávézók, bárok meleg ital különlegessége a sütőtökös latté. Egyszerű elkészíteni és igazi lélekmelengető itóka a hűvösebb napokon. Tálalhatunk hozzá sütőtök muffint vagy piskótát, rétest. A C-vitaminban és nyomelemekben gazdag tökfajtából készíthetünk finom vegán rizottót, vagy feldobhatjuk például kecskesajttal a vegetáriánus vendégeink legnagyobb örömére, a húsimádóknak pedig pürésített, pikáns szószként tálalhatjuk, vagy tegyük bele nokedlik, galuskák tésztájába. A belőle készített krémlevest tálalhatjuk egyenesen az üreges töktestből készült alkalmi tányérban.
SÜTŐTÖK LATTÉ
Hozzávalók 10 pohárhoz:
- 3 dl eszpresszó
- 5 ek. sütőtökpüré
- 5 ek. méz (a vegán változatban helyettesítsük édes datolyával vagy cukorral)
- 5 tk. vanília kivonat
- 2,5 tk. pumpkin spice fűszerkeverék
- 5 csipet só
- 1,3 liter tej (használhatunk hozzá kókusz- vagy mandulatejet is)
A pumpkin spice fűszerkeverék receptje:
- 20 ek fahéj
- 10 ek gyömbér (őrölt)
- 20 tk szerecsendió
- 10 tk szegfűszeg
- 10 tk szegfűbors
Elkészítése
A fűszerkeverék hozzávalóit keverjük össze alaposan.
Főzzünk le 10 adagnyi eszpresszót, majd adjuk hozzá a sütőtökpürét, a mézet, a vanília kivonatot, a sót és a fűszerkeveréket.
A tejet forrósítsuk fel, majd habosítsuk, végül öntsük bele a kávét.
Tejszínhabbal megkoronázva, a fűszerkeverékkel megszórva kínáljuk.
SÜTŐTÖKÖS PITE
Hozzávalók 20 adaghoz:
Töltelékhez:
- 1,3 kg sütőtök
- 6,3 dl tejszín
- 6,3 dl tej
- 37,5 dkg cukor
- 5 darab tojás
- 0,6 tk. fahéj
- 0,6 tk. szegfűszeg
- 0,6 tk. szerecsendió
- 0,6 tk. kardamom
- 0,6 tk. citromhéj
- 2,5 csipet só
Pitéhez:
- 62,5 dkg liszt
- 12,5 dkg cukor
- 2,5 csipet só
- 31,5 dkg hideg vaj kockázva
- 2,5 darab tojás
- 2,5 dl tej vagy tejföl
Elkészítés:
A feldarabolt tököt 190 fokon kb. fél-egy órát sütjük, míg pépes nem lesz. Közben cukorral és sóval összekevert lisztbe belemorzsoljuk a hideg vajat. Ehhez hozzáadjuk a tojást, kevés hideg tejet/tejfölt. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük. Amikor már majdnem kész a tök, kivesszük a tésztát a hűtőből, piteforma méretűre nyújtjuk, majd belefektetjük a formába. Jól belenyomkodjuk, a szélét levágjuk, középen pedig megszurkáljuk. Betesszük a sütőbe a tök helyett. Míg a pite 15-20 percet sül, elkészítjük a tölteléket: A tökhöz hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, cukrot, az egyéb fűszereket, és a tojást, majd pépesítjük. A tésztába töltjük a keveréket, és a töltelék megszilárdulásáig tovább sütjük.
SÜTŐTÖKÖS GNOCCHI
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g sütőtökpüré
- 350 g burgonya
- 150 g liszt
- 1 darab tojás
- só és bors ízlés szerint
- parmezán a szóráshoz
- 50 g vaj vagy olaj
- szerecsendió, 3-4 zsályalevél
Elkészítés:
A tököt és a burgonyát sütőben megsütjük, megtisztítjuk, majd megtörjük.
Hozzákeverjük a lisztet, a sót, a borsot és egy csipet frissen reszelt szerecsendiót. A keverék közepébe egy kis mélyedést készítünk, ebbe beleöntjük a felvert tojást és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. A végeredmény egy lágy, nem ragadós tészta lesz.
A tésztát 3-4 részre osztjuk, és mindegyikből tésztakígyót formázzunk. A rudakból vágjunk 2-3 centiméteres darabokat, és a darabok tetejét nyomjuk meg egy villával.
A gnocchikat sós lobogó vízben főzzük ki.
Miközben a gnocchik főnek, egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat és dobjunk bele 3-4 zsályalevelet.
A leveleket egy-két percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a kifőtt gnocchikat és rottyantsuk össze. Az elkészült sütőtökös gnocchit önállóan, parmezánnal megszórva vagy gombaraguval kínáljuk.
Tipp: a lisztet helyettesíthetjük bármilyen gluténmentes lisztkeverékkel. Aki vegán vendégeinek kedveskedne, egyszerűen hagyja el a tojást, a vajat helyettesítse jó minőségű olajjal vagy margarinnal.
Forrás: sobors.hu, Giallo Zafferano
Figyeljünk a részletekre!
Az ördög a részletekben rejlik, különösen igaz ez Halloween esetében. Az asztalokra helyezzünk az alkalomhoz illő extravagáns szalvétákat, fűszernövénycsokrot vagy akár koponyába összeállított virágcsokrot. A falakon, ablakokon használhatunk szellemeket, boszorkányokat, barátságos szörnyeket ábrázoló matricákat. A látványelemeken túl érdemes a hangokra is figyelmet fordítanunk, például sokat hozzátehet a hangulathoz, ha a bejárati ajtó nyitásakor sejtelmesen nyikorgó hangot játszunk le, vagy egy nem túl hangos sikoly sejlik fel a távolból.
Szervezzünk eseményt
A dekoráció sem ér sokat, ha nem szervezünk köré valamilyen eseményt. Ez lehet akár egy igazi sejtelmes „sötét vacsora“, ahol minimális fény mellett szolgáljuk fel különleges ételeinket. Egy jelmezvacsora pedig nemcsak a gyermekes családoknál lehet nyerő ötlet, hanem a 20-30-as korosztályt is felrázhatjuk vele. Igazi csavar lehet, ha a munkatársaink is beöltöznek. Családi éttermekben rendezhetünk akár töklámpás versenyt, ahol a gyerekek és felnőttek közösen készíthetik el a dekorációt. Bár, kocsma és szálláshely üzemeltetőként pedig csapjuk le a magas labdát: szervezzünk Halloween bulit! Ez lehet akár egy táncos-zenés, beöltözős éjszakába nyúló parti, de akár egy klasszikus filmvetítéssel egybekötött laza vacsora.
A zene fokozza a hangulatot
A Halloweenről ami egyből eszünkbe juthat, az a sejtelmes, titokzatos, ijesztő, meghökkentő, őrült. A zenék is legyenek ilyenek! Persze teljesen más stílusú zene kell egy előkelő vacsorához, mint egy pörgősebb bárban, ahol a cél a hangulat fokozása és a fogyasztásra ösztönzés. Ennek megfelelően lemezlovasunk össze is állított olvasóinknak három lejátszási listát minden igényre vonatkozóan.
Ezeket elérhetik az alábbi linken: bit.ly/halloweenzenek
Sebestyén Szabolcs