A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés
Advent Miskolcon – Fotó: MTI/Vajda János

Az avasi kilátó lett az ország legmagasabb karácsonyfája 

Miskolc egy különleges karácsonyi meglepetést készített az idei rendhagyó ünnepre. Az ország legmagasabb karácsonyfájává alakult át az Avasi kilátó: a 72 méter magas TV-torony csaknem felét fényfüzérekkel borították be, a tornyot  pedig színezőlámpákkal festik zöldre.  Így lett az ország legmagasabb karácsonyfája az Avasi kilátóból.

Forrás: Sokszínű Vidék

 

Az agrárkamara szerint a vendéglátóipari beszállítókra is ki kellene terjeszteni a támogató intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a szállodaipari és vendéglátó ágazatot érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a szektor beszállítóira is. A NAK szerint különösen nehéz helyzetben vannak azok a kis- és közepes vállalkozások, amelyek elsősorban a vendéglátóipar kiszolgálására szakosodtak, valamint a vendéglátóiparnak beszállító nagykereskedők is. Kritikus a helyzete azoknak, akik az előttünk álló ünnepi időszak rendezvényeitől várták éves árbevételük jelentős részét – tették hozzá. A középiskolai étkeztetés és az általános iskolai étkeztetés részleges szünetelése is a kis- és közepes élelmiszer-feldolgozókat érinti hátrányosan, közülük sokan kerülhetnek csődhelyzetbe a következő hónapokban.

Forrás: MTI

Átlagosan 230 ezer eurót kapnak az államtól az osztrák hotelek

Azosztrák turisztikai miniszter szerint a mostani nehéz helyzetben támogatni kell azokat a vállalkozásokat, amelyek megbízásokat adnak a gazdaság más szereplőinek. Ezért támogatják az osztrák szállásadókat. Átlagosan 230 ezer euró támogatást kap egy osztrák szálloda idén novemberben. A járványügyi korlátozások kompenzálásaként a tavaly novemberi forgalmuk 80 százalékát megkapják a szálláshelyek még 2020-ban. Markus Gratzer az osztrák szállodaszövetség főtitkára szerint azonban további támogatásokra lesz szüksége az ágazatnak, mert sokan az utolsó tartalékaikat élik fel. Különösen a városi szállodák esetében drámai a helyzet, ahol a mostani kompenzáció is csak egy csepp a forró kőre.

Forrás: turizmusonline/ GD Consulting

Több mint 80 szabadstrand újul meg nyárra 

Megújul a zánkai, a balatonfenyvesi, a dunabogdányi, az abádszalóki és a tiszalöki szabadstrand is. A nyáron meghirdetett strandfejlesztési program negyedik ütemében több  mint 80 strandon valósulhatnak meg fejlesztések, helyenként átlagosan 30 millió forintos támogatásból. Az alapszolgáltatások színvonalát szeretnék emelni, kiemelt figyelmet szentelve a vizesblokkok rendbetételére, a családi mosdók és a baba-mama szobák kialakítására. Ahol ezek már megfelelő minőségűek, ott a stégek, lépcsők, az öltözőkabinok újulhatnak meg, egységes arculati elemeket helyezhetnek el, rendbe tehetik, bővíthetik a zöld felületeket, wifi, árnyékolók, utcabútorok beszerzése valósulhat meg. 

A most biztosított forrásnak köszönhetően a következő szezonban újabb európai színvonalú, családbarát és akadálymentes fürdőhelyekkel találkozhatnak majd a vendégek. 

Forrás: MTI

Csak száz forint a gyerekjegy a Siklón és a Libegőn decemberben

Az év utolsó hónapjában a gyerekek 100 forintos jeggyel utazhatnak Budapest két, jubileumát ünneplő közlekedési eszközén. A Zugligeti Libegő, Magyarország első személyszállító drótkötélpályája 50 éve szállítja utasait. Kerek évfordulót ünnepel a Budavári Sikló is: 150 évvel ezelőtt, a világ második ilyen jellegű közlekedési eszközeként adták át. A Libegő 10:00–15:30 között, a Sikló 10:00–18:00 között van nyitva decemberben. A közlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés.

Forrás: MTI

Adókedvezmény Görögországban a hazatérőknek

Hét évig 50 százalékos adókedvezményt adnak Görögországban azoknak a helyieknek, akik hazaköltöznek, és azoknak a külföldieknek is, akik a home office-t a görög tengerparton valósítják meg. Az athéni kormány fő célja az, hogy hazacsalogassa azt a 800 ezer munkavállalót, akik a görög gazdaság válságos állapota miatt külföldön dolgoztak. Ezenkívül számítanak a világ különböző pontján home office-ban dolgozókra is. „A világjárvány bebizonyította, hogy az otthoni munka reális lehetőséggé vált. Akkor pedig kevésbé fontos, hogy az illető hol él” – mondta a Reutersnek Alex Patelisz, a kormányfő tanácsadója. Az is felkeltette az athéni kormány figyelmét, hogy Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból sokakat távozásra késztet a szigetországból. Az ilyen munkavállalók számára lehetőség lehet Görögország, amelyet az 50 százalékos adókedvezménnyel szeretnének még vonzóbbá tenni. 

Forrás: hvg.hu

Biztonságos a törökországi turizmus

Török idegenforgalmi szakemberek szerint a világjárvány alatt és után is fontos a biztonságos üdülési lehetőségek bemutatása. A Törökországi Turisztikai Bemutató és Fejlesztési Ügynökség ezért német utazási szakembereknek mutatta be, hogy a török szállásadók, milyen higiéniai intézkedéseket hoztak. „Minden szálloda előtt olyan lábtörlők vannak, amelyek automatikusan fertőtlenítik a cipőket. Amikor a vendégek belépnek a szállodába, első lépésben megmérik a lázukat. Mindenhol jelzések vannak, amelyek a szociális távolságtartásra emlékeztetnek. Ezek mellett a szobákat is fertőtlenítik. A recepciónál kötelező a maszkhasználat. Kövessük mi is a török szakemberek példáját, és mutassuk be is weboldalunkon, prospektusainkban, hogy milyen intézkedéseket hoztunk vendégeink biztonságuk érdekében!

Forrás: TRT

2 válasz

 1. Tisztelt Szerkesztőség!

  Érthetetlen, hogy a kisebb szálláshellyel rendelkező vállalkozások nem tudnak bejelentkezni, nem tudnak adatokat szolgáltatni, foglalásokat rögzíteni az NTAK rendszerbe. A több mint egy éve működő rendszert nem lehetett volna a való élethelyzetekre beállítani? Még most is a reklamációra a válasz „elnézést, a hiba javítása folyamatban”. Azt nem írják, hogy meddig tart a hiba kijavítása. Ha én mint szálláshelyadó a pandémiás időszakot kivéve, valamit nem teljesítek, rögtön bírság stb. kiszabásával fenyegetnek. Mi szerény szálláshely kínálattal rendelkezők is szeretnénk az előírásoknak megfelelni. Miért akadályoznak ebben? Ha nem tudják a rendszert abba a helyzetbe hozni, hogy a kis szálláshelyek is törvényesen működjenek, törvényi kötelezettségeiket teljesítsék, akkor miért nem módosítják a törvényt, konkrétan megnevezve, hogy pl. 1-4 szobát működtető egyéb- vagy magánszálláshelyek esetében nem kell NTAK regisztráció és foglalás rögzítés stb?

  Egyébként a kis kapacitású szálláshelyeknek az önkormányzat felé – ha már az NTAK bejelentkezés sikertelen – kell jelentést tenni az évi vendégforgalomról?

  Végül kérem szíves tájékoztatásukat, ha az egyéb és magánszálláshelyek munkásokat fogadnak, kell-e jelentést tenni a vendégforgalomról az önkormányzat felé, továbbá a vállalat felé a turizmus fejlesztési hozzájárulást kell-e utalnii a NAV -nak most a COVID időszakában?

  Ha nem sikerül az NTAK rendszert úgy beállítani, hogy mindenki tudja a törvényi előírásokat teljesíteni, akkor talán a törvényt kellene módosítani egy bizonyos időintervallumra. A törvény módosítás iránti kérelmet kinek kell címezni és kihez kell eljuttatni?
  Köszönöm válaszukat.
  Tisztelettel:
  Juhász Józsefné
  FALUTOUR Egyesület elnöke

  1. Kedves Kérdező!

   Turizmusfejlesztési hozzájárulást továbbra sem kell fizetni, és bevallani sem kell. Egy december végi kormányrendelet ugyanis meghosszabbította a mentesség időszakát 2021-re is, a veszélyhelyzet végéig. (696/2020 kormányrendelet)

   Az idegenforgalmi adót sem kell befizetni, de ki kell számolni, és be kell küldeni a szokásos bevallást az önkormányzatnak. A bevallásra azért van szükség, mert az állam valamelyest megtéríti az önkormányzatoknak a kiesést.