A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Elhűlve nézik a nyaralni indulók, hogy mennyibe kerül a lángos. Sajtóhírek szerint van olyan budapesti strand, ahol 2500 forintot kérnek egy sajtos-tejfölösért, és 1500 körül van az átlagár. Ám a híradásokban szereplő magas árak főleg a strandokra és a kiemelt turisztikai helyekre jellemzőek. Sok vendéglátóhely nem merte beépíteni az alapanyagok drágulását a termék árába. Sokan csak 10-15%-ot emeltek, pedig az alapanyagok ára nagyobbat szalad felfelé. Az ármustra mellett bemutatunk néhány trükköt is, hogy a mi lángosunk legyen a legfinomabb.

Az alapanyagok 30%-kal kerülnek többe

A KSH adatai szerint a lángoshoz használt alapanyagok átlagára nagyjából 30%-kal emelkedett a tavalyihoz képest. Ha ehhez hozzávesszük az energiaárak emelkedését, akkor nem nagyon lehetne csodálkozni azon, ha 1000 Ft alatt nem lenne kapható sima lángos, míg a sajtos-tejfölösnek inkább 1500 Ft felé kéne közelítenie. 1 kg-os tömbsajt átlagára 45%-kal emelkedett, a tejföl is 31%-kal kerül többe a tavalyihoz képest. De tényleg beépíthetjük ezeket a különbségeket az árakba?

A sima lángos 500-900 Ft, a sajtos-tejfölös 850-1390 Ft

Szintén a KSH-ra hivatkozva hozták le sajtóorgánumok, hogy tavaly egy sima lángos átlagára 750 Ft volt, míg 2020-ban ugyanezért csak 334 Ft-ot kellett fizetni. Vagyis a lángos átlagára egy év alatt megduplázódott. Utánanéztünk, most mi a helyzet.

Tíz városi lángosos árait vettük górcső alá. A sima, a sajtos-tejfölös és a gyrosos lángos árait hasonlítottuk volna össze, azonban az már az elején egyértelművé vált, hogy ez utóbbi inkább Budapesten és a Balatonon hódít. Így megnéztük, hogy mennyi volt az adott kínálatban a legdrágább feltéttel vagy töltelékkel készült lángos.

Kijelenthetjük, hogy a híradásokban szereplő nagyon magas árak főleg a strandokra és a kiemelt turisztikai helyekre jellemzőek. Sok vendéglátóhely ugyanis nem merte beépíteni az alapanyagok drágulását a termék árába. Név nélkül nyilatkozó vendéglátósok elmondták, hogy nagyjából 10-15%-kal emelték az árakat. Ha a KSH sima lángos áraiból indulunk ki, akkor az általunk talált átlagos 890 Ft-os ár pont 15%-os drágulást jelent.

Sok mindentől függ az ár

Nyilván az árakat erősen befolyásolja, hogy ki, hol árul, mennyi a büfé/étterem bérleti díja, mekkora a vevőköre és hogy a lángos szezonális vagy mindennap kapható termék-e a helyen – magyarázza egy tulajdonos.

No és persze attól, hogy mi kerül rá vagy bele. A klasszikus sajtos-tejfölös lángoshoz elengedhetetlen tejtermékek ára 20-45%-kal emelkedett a tavalyihoz képest. A közkedvelt feltétnek, tölteléknek való hústermékek, mint a szárazkolbász, a pulykamell-gépsonka 18-21%-kal,  a gyros alapját adó színtiszta csirkemell-hús pedig 52%-kal drágult az előző évhez képest. A zöldségtöltelék áremelkedése is legalább 15-25%-ot tesz ki. Ennek fényében nem meglepő, hogy a különböző extra feltétes és extra töltelékkel felspékelt lángosok 2000-3000 Ft-ba kerülnek. 

Néhány trükk, hogy még finomabb legyen a portékánk

No de ne csak az árakról beszéljünk! Hiszen az, hogy mit teszünk bele, nemcsak a lángos árát, hanem az ízét is meghatározza. De persze számít a sütés mikéntje is. – Sokan úgy gondolják, hogy a jól, évtizedeken át bevált receptjüknél nincs jobb – meséli egy dunántúli kisvárosi kocsma és büfé tulajdonosa, akinél a lángos a mindennapi kínálat része. Ami biztos, hogy a modern trendeket követő vásárlók már kevésbé keresik a nagyon nehéz, zsírban-olajban tocsogó lángost. A legegyszerűbb módszer, ha sütőben sütjük ki a lángost, ha pedig a klasszikus megoldást választjuk fogadjunk meg néhány jó tanácsot:

Egyszerre csak egy lángost süssünk!

Az elkészült lángosokat sose pakoljuk egymásra! A legjobb, ha állítva hagyjuk lecsöpögni. (Egy edény-/tányérszárító rács épp megfelel e célnak.)

A feltétekkel is nyugodtan kísérletezhetünk

A klasszikus feltétek általában tejföl-fokhagyma alapúak. A fokhagymát helyettesíthetjük friss metélőhagymával, így az íze kevésbé intenzív, mégis hozzátesz valami pluszt. A tejföl ízvilágával a friss kapor és a chili is harmonizál.

Gondoljunk vegán vendégeinkre is! Ha hagyományos lángost készítünk tej- és tojásmentesen, akkor érdemes tartani a hűtőben néhány vegán „tejfölt“, vagy más tejföl és sajt alternatívát. 

A turisztikailag fontos helyeken a gyrosos lángos a sláger idén. E sorok írója sosem értette, hogy vajon jót tesz-e a hazai hagyományoknak, hogy a lángos feltétei egyre inkább a pizza, és nem utolsósorban a gofri irányába sodródnak. Persze ettől ezek az ízpárosítások még lehetnek nyerők, és előbb-utóbb talán a nutellás-banános lángos sem számít majd szentségtörésnek.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Burgonyás lángos

Hozzávalók (12 adag):

500 g burgonya

1000 g finomliszt

50 g friss élesztő

2 teáskanál 

4 dl tej (vagy tejpótló ital – pl. rizs) vagy víz

1 l  napraforgó olaj

 1. A burgonyát héjában, sós vízben főzzük meg, még melegen pucoljuk meg és törjük át, majd egyből kidagasztjuk a tésztát.
 2. Az áttört még meleg krumplihoz adjuk hozzá a lisztet, a sót az élesztőt és a tejet, majd az egészet alaposan elkeverjük, és szép simára dagasztjuk.
 3. Takarjuk le, és hagyjuk egy órát kelni.  
 4. A tésztából formázzunk majd gombócokat, majd olajozott tálcára tesszük, és 15-20 percig újrakelesztjük.
 5. Az olajat felforrósítjuk, olajos kézzel kinyújtjuk a tésztát, és a forró olajba óvatosan beletesszük, majd kisütjük.
 6. Ha kész, állítva rácsra szedjük, hogy lecsöpögjön az olaj, és pár perc múlva mehet is rá a fokhagyma, tejföl és a sajt.

Sajttal-kolbásszal töltött lángos (12 adag)

3 dl tej

3 teáskanál porcukor

75 g friss élesztő

1 kg finomliszt

3 teáskanál 

3 dl víz

60 dkg trappista sajt

60 dkg kolbász

1 kg tejföl

1-1,5 l napraforgó olaj

 1. Az élesztőt a tej és a cukor segítségével felfuttatjuk.
 2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és az élesztős tejet, majd egy kis vizet és az alapanyagokat  összedolgozzuk.
 3. Az elkészült tésztát letakarjuk, és egy órán át kelni hagyjuk.
 4. Enyhén olajos kézzel a  tésztából ököl méretű gombócokat csippantunk. Kilapítjuk, a közepére tesszük a sajtot és a felkockázott kolbászt, félbehajtjuk, majd a széleit összenyomkodjuk.
 5. Egy lábasban vagy serpenyőben olajat hevítünk, majd óvatosan ráhelyezzük a félbehajtott lángosokat. Mindkét oldalát addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.

Sebestyén Szabolcs