A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus égisze alatt a kormány legalább novemberig meghosszabbította a koronavírus-járvány ideje alatt hozott intézkedések nagy részét. Így egyelőre október 31-ig továbbra is költhető élelmiszerbolti vásárlásra is a SZÉP-kártyára utalt összeg a vendéglátás helyett.

Idén februárban döntött úgy a kormány, hogy a Széchenyi Pihenő Kártyákra utalt összegek egy rövid, három és fél hónapos ideig élelmiszerbolti vásárlásokra is elkölthetők. Kizárólag élelmiszert lehet ebből a pénzből vásárolni, és csak a vendéglátás alszámlára utalt összeget lehet így felhasználni. Igaz, ez utóbbi nem okozott gondot, mert egy másik rendelet az alszámlák között teljes átjárhatóságot biztosított. Azaz a SZÉP-kártyán lévő teljes összeget le lehetett vásárolni élelmiszerboltban. Ez az átjárhatóság egyébként 2022. december 31-ig biztosan megmarad, ezt még egy tavaly decemberi módosítás biztosítja (76/2018. kormányrendelet 22.§).

Október végéig marad az élelmiszer vásárlás lehetősége

Az élelmiszerekre vonatkozó rendelkezés eredetileg csak egy rövid időre szólt, május vége volt az elfogadás határideje. Most azonban egy újabb kormányrendelet meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedések jó részét. Főként azokat, amik az árrögzítésekre vonatkoznak (élelmiszer, benzin), illetve az ukrajnai menekültek ellátását szolgálják (például bértámogatás). Ezek közé kerültek a SZÉP-kártya felhasználását könnyítő rendelkezések is. Így október 31-ig marad az élelmiszer vásárlásának a lehetősége (203/2022. kormányrendelet).

A hosszabbítással megmaradt a kereskedői szerződések elfogadásának a könnyített módja is. A kereskedőnek ahhoz, hogy a SZÉP-kártyát is elfogadja, nem kell aláírnia sem az erre vonatkozó szerződést, az is elég, ha nem tiltakozik a kártyaszolgáltató módosítása ellen. 

Ugyancsak meghosszabbodott annak a rendeletnek a hatálya is, mely szerint a szolgáltatók nem számíthatnak fel díjat a számlán lévő, el nem költött pénz után. Ezt a normál szabályok szerint a szolgáltató a feltöltést követő második év vége után teheti meg, s általában 3 százalékot vesznek el ezen a jogcímen. A korábbi szabályok szerint a veszélyhelyzet idejére ezt felfüggesztették, most itt is október 31. a hosszabbítás dátuma.

Továbbra is csúcson a SZÉP-kártyás költések

A vendégek SZÉP-kártyás költései a tavaszi kiemelkedő adatok után egyébként továbbra is csúcsokat döntenek. Legutóbb áprilisban láthattunk friss adatokat a Magyar Turisztikai Ügynökségtől: akkor arról számoltak be, hogy az év első három hónapja alatt 84,1 milliárd forintot költöttek a kártyáról az emberek a turisztikai vállalkozásoknál, ami még 2019-hez képest is háromszoros növekedést jelent. Ebből 60%-kal részesült a vendéglátás, 30%-kal a szálláshelyek, és 10% jutott a szabadidő alszámlára (a valós költésekről ez persze nem mutat reális képet, mert ma a számlák átjárhatók, bármelyik zsebből fizethetünk bármelyik szolgáltatásért).

A turisztikai ügynökség oldalán a márciusinál frissebb adatok nincsenek, a KSH táblázataiban azonban a szálláshelyekre fordított áprilisi költségek is fellelhetők. Áprilisban majdnem 2,2 milliárd forint értékben váltottak be SZÉP-kártyán lévő összeget szálláshely fizetésére. Ennek nagy része, majdnem 2 milliárd forint a szállodákhoz került, 179 millió volt a panziók részesedése (a magánszálláshelyeket nem tartalmazza az összegzés). Ezek főleg akkor tűnnek igen szép összegnek, ha a korábbi évekkel hasonlítjuk össze: A járvány előtti utolsó teljes évben, 2019-ben majdnem 300 millió forinttal alacsonyabb volt a havi költés összege, akkor 1,9 milliárd forintot hagytak a vendégek a kasszában a kártyákról. Méghozzá úgy, hogy idén több mint 400-zal kevesebb szálláshely fogadja el a kártyát, mint 2019-ben. Ezek valószínűleg idén nem voltak nyitva még áprilisban, vagy végleg bezártak. 

Érdekessége még az adatoknak, hogy ebben az időszakban, 2019 és 2022 között érezhetően csökkent a szálláshelyek összes bevétele. Az idei április igen jónak számít a 38 milliárd forintos szálláshelyi bevételével, de csak akkor, ha mindezt a két megelőző évhez viszonyítjuk (2021-ben 4,8 milliárd forint volt a teljes április árbevétel). A rekordot 2019 jelenti ebből a szempontból, akkor már áprilisban 42,9 milliárd forint árbevétel jelentkezett a szálláshelyeken. A két adatot összevetve tehát azt látjuk, hogy 2019 azonos időszakában a vendégek a számla 4,4%-át fizették SZÉP-kártyáról, 2022 áprilisában pedig majdnem 5,8%-át rendezték ezen a módon. Ez a belföldi turizmus növekedését, a hazai vendégek növekvő arányát mutatja a teljes vendégszámon belül.

Nagy Csaba