A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Hazai Vendégváró 2021. szeptember

Tartalom:

  • Személyi és okmányolvasó nélkül nem adhatunk szállást!
  • Visszaküldeném, nem gond?
  • A turizmusban is hullanak a sárga levelek – Nyári tapasztalatok, őszi várakozások
  • A termelő konyhák nagyobb szerepet kaphatnak a jövőben
  • Kerekítési szabályok
  • Szakács és cukrász elvárt végzettsége
  • Változik az átalányadózás jövőre
  • Szálláshelyek: jelentkezni kell a kötelező minősítésre
  • Váltás: szálláshely-szolgáltatóból főbérlők leszünk
  • Segíthet a toborzásban a LinkedIn – attól függ, milyen munkaerőt keresünk
  • Gyerekbarát berendezési tipp: biztos siker a mászófalas ágy
  • Sorakozzon-e néhány elektromos kerékpár a szállásunk előtt?
  • Fesztiválkalauz
  • Képzési támogatás vállalkozásoknak – jól hangzik, de alig lehet megfelelni a feltételeknek
  • Idegenforgalmi adóbevallás: kétértelműre sikerült
  • Hírek
  • Jöhet egy aperitif? – Keserű ital vagy egy könnyű koktél, hogy jó étvágya legyen a vendégnek
  • Zakuszka és őszi zöldségkrémek az étlapon
  • Itthon is egyre népszerűbb a szuvidálás

Ezek is érdekelhetik:

Csücsürgették a csücsürt

Szinte minden nemzet konyhájában megtalálható a húsos töltött tészta. Gyorsan elkészíthető, laktató és nem utolsósorban tökéletes a maradék húsok, zöldségek felhasználására. A húsos batyu természetesen a magyar konyhából sem hiányzik: gondoljunk csak a nálunk közkedvelt szilvalekváros derelye húsos változatára, a húsos derelyére. Ennek ősét, a közép-ázsiai konyhából származó csücsürt már az ősmagyarok is előszeretettel készítették. […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Bemutatkozó: mitől lesz jó?

A szálláshelyek leírásaiban általában csak a legfontosabb információkat találjuk meg. De – főleg kisebb szálláshelyeknél, vendégházaknál –  találkozunk frappáns üzenetekkel, vidám, humoros, figyelemfelkeltő bemutatkozásokkal is. A marketing szakembert kérdeztük arról, milyen is a jó bemutatkozó szöveg. Egy jó üzenet mindig segít  Legyen az akár weboldal, akár közösségi médiafelület, Anders Tamás marketingszakember szerint egy ajánló szöveg […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Hogyan takarítsuk a kárpitozott felületeket?

A szállásokon, vendéglátóhelyeken sok kárpitozott felülettel és szőnyeggel találkozhatunk. Ezeket nemcsak porszívózni, hanem rendszeresen  tisztítani is kell. Nem mindegy azonban, hogy ehhez háztartási vagy ipari eszközöket használunk. Az előbbi olcsóbb, a második jóval drágább, de hatékonyabb és tovább tart. Háztartási vagy ipari eszközök? Porszívóból ezerféle van, ezerféle teljesítménnyel és persze a legkülönbözőbb árban. Egy egyszerűbb […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Közösen dolgozni  a jövő nemzedékéért

Lehet egy kérdésem? Kérdezz-felelek szakértők között Sorozatunkban a turisztika, vendéglátás területén dolgozó szakemberek tesznek fel egymásnak a szakmát érintő kérdéseket. Novemberben, aki válaszol és kérdez a Stílusos Magyar Éttermiség Egyesület (SVÉT) egyik alapítója és jelenlegi elnöke, Ruprecht László: Aktuális kérdés:  „Hogyan látja, értékeli a vendéglátóipari szakoktatás jelenlegi helyzetét itthon és a határon túli magyar vidékeken? […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Digitalizáció a vendéglátásban − féllábon

Az ételrendelés, készletezés, statisztikák készítése tableten, okostelefonon megy, de a munkaidő-tervezés, -beosztás még papíron történik. Ma már ellepik a piacot a különböző éttermi szoftverek, amelyek nem csak a pincérek, szakácsok napi munkáját segítik, de azt is lehetővé teszik, hogy a főnök mindent lásson akkor is, ha éppen a Maldív-szigeteken sütteti a hasát. A munkaidő-beosztásra azonban […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Nem elég a szállodákat fejleszteni

A covid és az ukrán háború után most az izraeli események csökkentik a beutazók számát, ami főleg Budapesten és Debrecenben okoz nagy kiesést. Fogyatkoznak a magyar vendégek is, de Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondja, ők optimisták. Izrael a top 3 küldő országban volt − A covid-időszak mérlegét most teljesen […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Milyen buktatók lehetnek a szállás- és vendéglátóhelyek üzemeltetési célú bérbeadásánál?

Rengeteg olyan élethelyzet adódhat, amikor úgy kell döntenünk: a panziónkat vagy az éttermünket másnak adjuk át üzemeltetésre. Legyenek egészségügyi, pénzügyi vagy családi okai, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan nézzen ki a szerződés, amit ilyenkor aláírunk. Mi az, amihez ragaszkodjunk, mire figyeljünk, hogy ne üssük meg a bokánkat? Melyek azok a szőrszálhasogatásnak tűnő […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Booking-vizsgálat: csökkentené a GVH a nagy szolgáltatók piaci fölényét

Alapjaiban változtatná meg az online szállásközvetítők  magyarországi működési feltételeit a Gazdasági Versenyhivatal nemrég befejeződött vizsgálata. A szervezet a gyorsított vizsgálatot még a nyáron indította azt követően, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi szereplő, a Booking fizetési problémái hazai szállásadók százait hozta kiszolgáltatott helyzetbe. A GVH megtiltaná, hogy a közvetítők kikössék, hogy a náluk megjelölt árnál olcsóbban […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Munkaerőhiány a vendéglátásban: mindkét fél mást vár?

A vendéglátásba lassan lasszóval kell fogni az embereket. Az okokat azonban mindkét oldal – a vállalkozók és a dolgozók is – másképpen látják. Kizárólag a pénz számít – A covid miatt sokan elhagyták a szakmát, ennek következtében a szakma felhígult, kevés a jó szakember – panaszolják a munkáltatók. Sokuk szerint a fiatalabb generáció munkamorálja, motivációja […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Foglalkoztatási igazolás: egy új dokumentum a munkaviszony végén

A mostani különböző igazolások és adatlapok helyett jövőre egy egységes dokumentumot, az úgynevezett foglalkoztatási igazolást kell a munkáltatónak a munkaviszony befejezésekor kiállítania. A cél az egyszerűsítés, hogy ne hatféle különböző papírt kelljen kitölteni.  Utoljára az 1990-es évek elején voltak használatban a munkakönyvek, melyek hitelesen tartalmazták a dolgozók munkaviszonyaival kapcsolatos adatait. A munkakönyvet 1992-ben szüntette meg […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Jön az e-áfa és egyszerűsödik a számlázás

A mostani szja-bevallásokhoz hasonlóan jövőre a NAV előre elkészíti az áfabevallások tervezetét is. Az automatizált áfabevallás bevezetése nem alakul zökkenőmentesen. A kormány már 2021-re tervezte ezt a lépést, majd az átállást ismeretlen okokból többször is elhalasztották. Most a kormány honlapján olvasható adótörvény-módosítások terve azt mutatja, hogy 2024-től élesben is elindulhat végre az új rendszer. Így […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Jó hír: egyszerűsödik, teljesen átalakul az egyéni vállalkozók adózása

Jövőre már nem várják el a vállalkozóktól, hogy a garantált bérminimum alapján fizessék a járulékokat, és a szociális hozzájárulási adónál megszűnik a járulékalap felszorzása is. A tételes költségelszámolást alkalmazó vállalkozások adózása pedig sokkal egyszerűbbé válik: nem lesz sem vállalkozói kivét, sem osztalék, s nem kell az értékcsökkenési leírásokkal sem bajlódni. A Parlamenthez benyújtott jövő évi […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

8 óra munka: lehet-e több?

Előírhatunk-e a megszokott 8 órás munkaidőtől eltérő, hosszabb vagy rövidebb munkaidőt is dolgozóink számára? Van-e arra előírás, hogy pontosan mennyit kell dolgozni valakinek az alapbéréért? Sok munkánk van, ezért néhány nap megemelném 9 órára a napi munkaidőt. Szabályosan hogyan tehetem ezt meg? Köthetek napi 9 órás munkára is munkaszerződést? Magyarországon az általános napi munkaidő a […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Adómentes lett a bor, ha ajándékba adjuk

Olcsóbb bort adni, mint fizetést Saját dolgozóink számára már bort is adhatunk adómentes béren kívüli juttatásként. A meglepő kormányrendelet november 16.-ától hatályos. Valószínű, hogy a kormány a hazai borászatoknak kíván kedvezni ezzel a meglepő intézkedéssel, fel akarják pörgetni az eladatlan készletek értékesítését.  A borászat támogatása olyan lényeges lett a kormány számára, hogy külön rendeletet hoztak […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Szendvics körkép: milyen a 21. század szendvicse?

A szendvics a világ egyik legkedveltebb, legkönnyebben elkészíthető és szállítható csemegéje. Népszerű, változatos, és a húsevőktől a vegánokon át a gluten- vagy laktózérzékenyekig mindenkinek az igényeit kielégíti.  A 21. század szendvicse már nem a párizsis zsemle, hanem egy minőségi alapanyagokból készülő,  kézműves alkotás. Névjegy Borka kézműves szendvicsek Családi vállalkozás, melyet Borka Gergely és felesége, Munkácsi-Borka […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Klímaváltozás: új kihívások a turizmusban

Az időjárás a turizmus egyik jelentős meghatározója, hiszen az utazók leginkább ez alapján választják meg utazásuk időpontját és az úticélt. A klímaváltozás miatt egy-egy turisztikai régió sikeressége azon is múlik majd, hogy milyen gyorsan tud reagálni az éghajlatváltozásra. Az utóbbi években felkapott és aktuális kutatási téma lett az éghajlatváltozás turizmusra gyakorolt hatása. Erről kérdeztük a […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Magánszállásból munkásszállás?

Egyre jövedelmezőbb üzletté vált a munkásszállások létesítése, köszönhetően a hazánkba is szép számmal érkező külföldi vendégmunkásoknak. A gyorsan szaporodó munkásszállások lakossági és önkormányzati oldalról is több problémát vetnek fel– nyáron, ősz elején egyre több ilyen konfliktusról olvashattunk a sajtóban.  A munkásszállások egy részét a munkáltató vagy a vele szerződő vállalkozó eleve erre a célra alakítja […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

„A legértékesebb kincsünk maga az idő”

Állandó rovatunkban a turisztika, a vendéglátás területén dolgozó szakemberek tesznek fel egymásnak a szakmájukat érintő kérdéseket. Októberben, aki válaszol és kérdez: az alig két éve egy borsodi kis faluban, Kurityánban megnyitott Julianna Vendégház és Étterem ügyvezetője, Mata Eszter. Ehavi kérdésünk: „Milyen hatással van a digitális technológia használata egy olyan hely, mint a kurityáni Julianna Vendégház […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Közeleg a minősítési határidő!

December 31-ig minden működő magán- és egyéb szálláshelynek regisztrálni kell a szálláshelyminősítő rendszerbe. Megkérdeztük az MTMT-t, hol tartunk most, mik a tapasztalatok, és mennyire van kőbe vésve egy-egy szálláshely minősítése. A magyarországi szálláshelyek tevékenységüket csak a három évente kötelezően megszerzett minősítés mellett végezhetik. A minősítési eljárások 2022. január 1-jével kezdődtek, és azokat a Magyar Turisztikai […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Apad az éttermek száma

A Covid még érezteti hatását, és az elmúlt év gazdasági történései sem tettek jót a vendéglátóhelyeknek. Az elmúlt néhány év a vendéglátóhelyek bezárásáról szólt. Ebben az időszakban mintegy 4000-rel csökkent az éttermek, bisztrók, büfék száma. S bár igyekeztünk e téren is felzárkózni, de a forgalom volumene még mindig elmarad a 2019-estől. Elkészült a Magyar Vendéglátók […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Turisztikai eredmények: rekordot vagy zuhanást hozott a nyár?

Rekordot döntött a nyári turisztikai szezon, több vendég érkezett a hazai szálláshelyekre, mint az eddigi csúcsot jelentő 2019-es évben – jelentett be tájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség. A rekordot jócskán beárnyékolja a magyar vendégek számának jelentős visszaesése – az Ügynökség elnöke Guller Zoltán szerint viszont ez egy természetes folyamat, nem jelent problémát. Ahány szervezet, annyiféleképpen […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Turisztikai szövetség: a tavalyinál több pénzt költenek az emberek turizmusra SZÉP-kártyával

A turisztikai szövetség szerint nem a turizmusra fordítandó összegből vették el az emberek azt a pénzt, amit élelmiszervásárlásra költöttek SZÉP-kártyákkal. A szervezet összesítése szerint a nyáron nőtt a turisztikai célú kártyaforgalom az előző évhez képest, miközben körülbelül 7 milliárd forintért élelmiszert is vásároltak. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke a turizmus.com portállal osztotta meg az […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Heineken: az első komoly bírság kizárólagos szerződés miatt

Szeptemberben a Gazdasági Versenyhivatal 15 millió forintos bírságot szabott ki a Heinekenre, mert a cég megszegte a kizárólagos szerződések tilalmára vonatkozó jogszabályt. A GVH mindezt egyetlen vendéglátóhellyel kötött szerződése miatt rótta ki a társaságra. Három évvel ezelőtt lépett hatályba a kereskedelmi törvénynek a kizárólagos beszállítói szerződéseket tiltó módosítása, amivel a törvényhozók a piac előzetes felosztását […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Enyhítik a tűz- és munkavédelmi szabályokat

Egyszerűsíti a kormány a tűz- és munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, adminisztratív előírásokat. A tervek szerint a jövőben kevesebb helyen kell majd tűzvédelmi szabályzatot készíteni. Nem lesz minden szálláshelyen kötelező, csak 10 fős befogadóképesség felett, a munkahelyeken pedig 5 helyett 50 alkalmazottnál húznák meg a határt. Ritkulhat a tűzvédelmi oktatások gyakorisága is. A munkavédelmi oktatás pedig az […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Önök kérdezték: Mi a teendő, ha nem fogadja el az NTAK az igazolványt?

Az NTAK-rendszer létrejötte óta okmányszkennerrel kell rögzítenünk a vendégek személyi adatait. De mi a teendő, ha valami nem működik, ha nem tudja felismerni a rendszer a vendég igazolványát? Lehet-e kézzel rögzíteni rendkívüli esetben? Az NTAK-hoz rendszeresített okmányolvasónak valamennyi érvényes okmányt fel kell ismernie. Ilyen lehet új típusú, kártya formájú személyi igazolvány (elfogadható az ideiglenes igazolvány […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

EPR: A borászatok most már díjátalányt is választhatnak

A kormány ismét változtatott a kiterjesztett gyártói felelősség rendszerén, és a borászati termékek is bekerültek az EPR rendeletbe. Ez könnyítést jelent mind a bevallásban, mind a fizetésben. Szeptember 1-től a szőlőből készült termékek üvegcsomagolásának gyártója vagy forgalmazója választhat úgynevezett díjátalány fizetést is. (Ez vonatkozik pl. bor, gyöngyöző bor, must, pezsgő csomagolására.) Ez a gyakorlatban azt […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Készül a Booking-törvény?

Törvénymódosítással avatkozna be a kormány a külföldi központú szolgáltatók magyarországi működésébe. Az ötlet a Booking szállásportál körüli problémák miatt született. A kormány erősebb felügyeletet szeretne az ilyen szolgáltatók felett. A Booking ügye lehet az apropója annak, hogy a kormány beavatkozik a külföldi tulajdonú szolgáltatók működésébe. A cég becslések szerint 10 milliárd forintos nagyságrendben tartozik magyarországi […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Turizmus trendek őszre, tavaszra

Mindegy, hogy hány vendég van, a lényeg, hogy a bevétel képes-e fenntartani az adott vállalkozást. A turizmus valós trendjeinek meghatározása olyan, mint egy számháborús játék. Vannak korrekt adatok, de csak kevesen férnek hozzá. Ami megjelenik, azok általában részadatok csupán, de ezeket összerakva mégis lehet valamiféle irányt látni. Ezekről az irányokról és az azokat előidéző folyamatokról […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Kevesebb magyar ment nyaralni, de többet költenek

Összességében nőtt néhány százalékkal a hazai szálláshelyek forgalma júliusban, a növekedés azonban csak a külföldi vendégeknek volt köszönhető. A magyarok egyre kevésbé veszik igénybe a hazai szálláshelyeket. A Balatonnál is fogyatkoztak a vendégek. Hiába próbálja ezt a hivatalos kommunikáció rémhírkeltésnek beállítani, a KSH adatai is azt mutatják, hogy júliusban majdnem 100 ezerrel kevesebb vendégéjszakát töltöttek […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

A szőlő, az igazi csodagyümölcs

A szőlő, a gabona mellett az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. Szüret táján nézzük meg, hogy mire érdemes használni a konyhában ezt a nemes gyümölcsöt! A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia- és szénhidráttartalma kiemelkedő. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

A vegán étkezés nem választás kérdése lesz

Lehet egy kérdésem? Kérdezz-felelek szakértők között Sorozatunkban a turisztika, vendéglátás területén dolgozó szakemberek tesznek fel egymásnak a szakmát érintő kérdéseket. Szeptemberben, aki válaszol és kérdez a néhai, legendás VII. kerületi Olimpia főnöke, a jelenleg már a vega/vegán étkezést favorizáló Ádám Csaba: Aktuális kérdés: : Hogyan látja a magyar vega és vegán étkezés jelenét és jövőjét? […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Rendezvények hang- és fénytechnikai kérdései

Megfelelő hangosítás nélkül nincs rendezvény. Nyéky Gábor hang- és fénytechnikai szakember segítségével megvizsgáljuk, hogy milyen hang- és fénytechnikai eszközökre lehet szükségünk, és mivel járunk jobban, ha vesszük vagy ha béreljük ezeket. A rendezvények hang- és fénytechnikai szolgáltatásai főleg a megrendelő igényétől és a rendelkezésre álló költségkerettől függ. Fontos szem előtt tartanunk a helyszín adottságait, mekkora, […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Kell-e fizetnünk, ha baleset éri a vendéget?

Kell-e kártérítést fizetnie egy szálláshely tulajdonosának, ha a vendéget baleset éri az épületben? A megoldás többféle lehet, s nem mindig a szálláshely a hibás. “A szállásunk egyik vendége éppen a lépcsőházban baktatott fel a szobájába, amikor megbotlott. Sajnos rosszul esett és eltört a lába. Vendégem szerint a balesethez az vezetett, hogy a lépcsőházban a világítás […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Letiltás a munkabérből

Korábbi adótartozást kell levonni olvasónk egy dolgozójának a munkabéréből. Hogyan működik a letiltás, mennyit kell az adósság törlesztésére levonni a fizetésből? Amikor új munkahelyre kerülünk, visszük magunkkal a régi helyen keletkezett tartozásainkat. Bármilyen végrehajtható tartozásunk van, azt minden járandóságunkból törleszteni fogjuk, míg csak ki nem fizetjük a teljes összeget. Viszonylag új, 2017 óta kötelező előírás, […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Szabad-e teherautóval embereket szállítani?

Fesztiválok, felvonulások gyakori látványossága, hogy a fellépők egy teherautó platóján utaznak, itt adják elő műsorukat. Vajon ezt a szabályokat megszegve teszik így, vagy van arra szabályosan is lehetőség, hogy teherautó platóján vagy traktor pótkocsiján embereket szállíttassunk? Alapvetően egy jármű annyi utast szállíthat, amennyit a forgalmi engedélyébe tett bejegyzés lehetővé tesz. Vannak azonban kivételek, amikor lehetséges […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Balatoni nyár – van hova fejlődni 

A média is hibás, hogy csökkent a vendégek száma a Balatonnál Júniushoz képest pozitív változás indult el a balatoni foglalásokat tekintve− írja a Szallas.hu. Míg a szezon első felében csak minden ötödik foglalás szólt a Balatonra, a végére már minden harmadik foglaló a magyar tengernél akart kikapcsolódni. Nyár elején a negatív médiahírek sem tettek jót […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

A soha véget nem érő munka: tisztítsunk, fertőtlenítsünk, mosogassunk! – De mivel?

Egy vendéglátó- vagy szálláshely megítélése kapcsán mióta világ a világ dobogós helyen szerepel a tisztaság. Takarítószerekkel viszont Dunát lehet rekeszteni, így ember legyen a talpán, aki olyat tud választani, ami a vendégeknek, egy ellenőrzésnek és a pénztárcánknak is megfelel. Milyen tisztítószereket, fertőtlenítőt, mosogatót vagy kézmosót használjunk? Hatékonyak a„zöldek” is? Ha bebattyog hozzánk két hatósági ember […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

A barista és a kávé

Friss pörkölésből lehet a legfinomabb kávét készíteni, s az sem mindegy, hogyan van a kávéőrlő beállítva. A barista dolga, hogy a rendelkezésre álló alapanyagból, a megfelelő technikai és tudásbeli felkészültséggel a legjobb kávét készítse el a vendégnek. Az elmúlt években egyre többet olvasunk azokról, akiknek az a szakmája, hogy finom, különlegesen ízletes kávékat készítsenek nekünk. […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Műanyagmentes szállás, de hogyan?

Ökotudatosnak lenni trendi. Nézzük meg, hogy szálláshely-szolgáltatóként milyen terméket kínálunk műanyag csomagolásban, amelyek helyettesíthetőek lennének más, lebomló csomagolású termékkel! A műanyag kényelmes, olcsó és megszokott, ezzel szemben az ökotudatos és egyedi megoldások olykor több pénzt emésztenek fel. Nem csoda, hogy itthon még elenyésző azon szálláshely-szolgáltatók száma, akik a műanyagmentes csomagolást helyezik előtérbe. Ráadásul Magyarországon kevés […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Oktatóvideókkal segítik a szálláshelyek minősítését

Július közepétől a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület honlapján 18 rövid oktató videó segíti a magán- és egyéb szállásadók regisztrációját. Közeleg a jövő január 1-i végső regisztrációs határidő, ami már a legszélesebb hazai szállásadói réteg, a magán- és az egyéb szálláshelyek üzemeltetőit érinti. A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) Nkft. tájékoztatása szerint 2022-ben ebből a szektorból […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Út a márkahűséghez – közösségi felületek szakértő kezelése

Állandó rovatunkban a turisztika, vendéglátás területén dolgozó szakemberek szakmát érintő kérdéseket tesznek fel egymásnak. Augusztusban, aki válaszol és kérdez: a közösségi platformok kezelésének szakértője, a nemrégiben alakult Absolute Mrktng online marketing managere, Fenyvesi Barbara. Ehavi kérdésünk: „Miért bízzuk vállalkozásunk közösségi platformjainak kezelését szakemberekre? Mivel tudnak ők többet nyújtani nekünk, mint egy átlag ismeretekkel rendelkező fiókkezelő?” […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Mikor jelenik meg és mit tud az e-nyugta?

Régóta várjuk, hogy az elektronikus számla mellé az e-nyugta is megjelenjen, és ne kelljen papírt nyomtatni minden egyes vásárlás után. Eddig erre nem volt lehetőség. Sem erre alkalmas pénztárgépek nem léteztek, sem a jogszabályok nem támogatták az elektronikus nyugta használatát. Lassan azonban változnak a feltételek. Már a NAV is foglalkozik az e-nyugta kérdésével, bár még […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Alaposan visszaesett a SZÉP-kártyák forgalma júniusban

A tavalyinál jóval több pénzt költöttek szálláshelyekre az emberek júniusban, a SZÉP-kártyák forgalma mégis visszaesett, majdnem százmillió forinttal. A változás java még hátravan, hiszen augusztustól élelmiszert is lehet venni a kártyákkal. Mire számítsunk? A forgalmi adatokat elemezzük. Nyár elején jelent meg a kormány váratlan döntése arról, hogy augusztustól újra élelmiszerekre is elkölthető a SZÉP-kártyákon lévő […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Kényeztetés a négylábú kedvenceknek

Kell-e kutyaétlap? Gyarapodik a „kutyások” száma, a kutyusoknak szánt kényeztetésnek pedig se vége, se hossza. A legújabb őrület Amerikából indult útjára, ahol számos kutyabarát étterem és vendéglátó egység készít külön finomságokat a négylábú kedvenceknek is. Hazánkban is egyre több étterembe, bárba, bisztróba, gasztrokocsmába lehet bevinni a kutyusokat. Van, ahol a belső terekbe is, és van, […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Az alázat nagyon fontos

Lehet egy kérdésem? Kérdezz-felelek szakértők között Sorozatunkban a turisztika, vendéglátás területén dolgozó szakemberek tesznek fel egymásnak a szakmát érintő kérdéseket. Júliusban aki válaszol és kérdez, a Pannónia Gasztrohajón üzemelő AHIRU fine dinnig étterem séf-tulajdonosa, Garai Ádám. Aktuális kérdés: Milyen tapasztalatokat, élményeket hozott haza Japánból? Ehhez a szakmához szív, türelem és elhivatottság kell, s csak 15-20 […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Vendéglátás: katasztrófa sújtotta terület?

Mi vár a kis, városszéli vendéglőkre? A pandémiát követően azok az éttermek tudtak hamar talpra állni, amelyeknek megszokott vendégkörük volt. A kifőzdék, falatozók, büfék gyorsan indultak újra, ma azonban jelentős részük árcsapdában vergődik: nem emelhetik olyan mértékben az áraikat, hogy az fedezze a költségek növekedését, mert akkor elveszítik a törzsvendégeket. Kovács László, a Magyar Vendéglátók […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Mi lesz mostantól a használt sütőolajjal?

Csak a MOHU viheti, ők mondják meg, mennyiért veszik át Ingyenes lesz a használt sütőolaj, a hulladék autógumi és textiltermékek leadása – olvashatjuk a sajtóban a kormány rendeletéről. Csakhogy a használt olaj leadása eddig is ingyenes volt, sőt, az éttermek, szállodák pénzt is kaptak a használt sütőolaj elszállításáért. Most a MOHU az egyetlen szolgáltató, így […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Mikor túl hangos egy rendezvény?

Nyáron a programok nagy része, de még a kiszolgálás is szabad térre költözik. A vendéglők, teraszok, rendezvényhelyszínek környéken élők viszont nem mindig díjazzák a késő estébe nyúló hangos szórakozást. Van, akit az élő koncert közelsége sem zavar, más már a teraszon ülők beszélgetésétől is ingerültté válik és feljelentéssel fenyegetőzik. Hol a határ, mekkora az a […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Hosszútávú, rövidtávú bérbeadás: kire vonatkozik a 90 napos szabály?

Van-e jelentősége annak, hogy egy ingatlant hosszabb vagy rövidebb időre adunk ki? Mi történik akkor, ha egy vendég akár 90 napot is nálunk tölt, máshogyan kell-e adót fizetni ebben az esetben? Rendkívül bonyolultak a hazai ingatlanbérbeadási és szállásadási szabályok, sokan félreértelmezik az előírásokat, és akár saját maguk számára is kedvezőtlen döntéseket hoznak. Nézzük a 90 […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Több a külföldi, kevesebb a hazai vendég

Bővül a vendégforgalom, ami jó a szállásadóknak, ám csökken a hazai vendégek aránya, ami a belföldi turizmus problémáira utal. Érdekes adatokat olvastunk ki a KSH legújabb idegenforgalmi jelentéséből. Májusban érezhetően nőtt a vendégek száma a hazai szálláshelyeken. Nemcsak az előző hónaphoz képest látszik jól az emelkedés, de a tavalyi eredményekhez képest is észrevehető a növekedés. […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Hogy etessük az internetet? – Az influenszermarketingről

Az influenszermarketing egy új és viszonylag közvetlen módja a fogyasztók megszólításának, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Szakály Orsolya, a Corvinus egyetem kutatója, turisztikai szakember az influenszerek befolyásoló hatásáról írta a disszertációját, a vendéglátás területét vizsgálva. Vele beszélgettünk. Kik az influenszerek? Az influenszer mondhatni új megfogalmazás, de maga a jelenség nem újdonság – kezdi a szakértő. […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Alkoss egyedit!

Avagy hogyan legyünk keresett esküvői helyszín? Mindenki a tökéletes esküvőről álmodik, és ehhez keresi azt a helyszínt, amely a legtöbb elvárásának megfelel. Nézzük melyek azok a sarkalatos pontok, amik segíthetnek abban, hogy keresett, „trendi” esküvői helyszínként szolgálhasson vállalkozásunk. Térképezd fel a konkurenciát! Mielőtt bármilyen beruházásba kezdünk, érdemes körülnézni, hogy a régióban az azonos adottságokkal rendelkező […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Augusztustól újra lehet élelmiszert venni SZÉP-kártyával

Váratlanul megváltoztatta a kormány a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt pénzek elköltésének a szabályait. Visszahozták azt a lehetőséget, hogy sima élelmiszerboltokban is lehet a kártyával vásárolni. Megemelték a munkáltató által adómentesen utalható éves keretösszeget is. 2023. december 31-ig a SZÉP-kártyát fel lehet használni újra élelmiszerbolti vásárlásokra is. Csak élelmiszert lehet fizetni ezen a módon, alkoholt vagy […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Belenyúl a kormány a fix áras szerződésekbe, olcsóbb lesz az áram a szállásadóknak

Kormányrendelettel nyúl bele az állam a cégek áramszerződéseibe, ha az érintett ügyfelek túl sokat fizetnek az elektromos energiáért. A lehetőség csak néhány gazdasági terület vállalkozóit érinti, köztük a szálláshely-szolgáltatókat. Az intézkedés azokat érinti, akik többnyire tavaly ősszel fix áron kötöttek szerződést áram vásárlására a szolgáltatóval, méghozzá a mai gazdasági helyzethez képest extrém magas árakon. A […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Magánszálláshelyek minősítése: baj, ha lakott?

Jövő év elejétől minősítés nélkül nem működhet kereskedelmi szálláshely, még a legkisebbek sem. Ám a minősítést végző szervezet szabályai szerint addig nem lehet elvégezni a helyszíni szemlét, amíg valaki a minősítésre váró szálláshelyen lakik. De mi van akkor, ha a tulajdonos maga lakik a kiadandó ingatlanban? Nem végzik el a tanúsítást, így nem adhatja ki […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége

A spárga tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul a kalóriaértéke is minimális. Ki hinné, hogy ez a zöldség csak száz éve mindenki számára hozzáférhető. Addig csak az urasági kertekben termett, így nem véletlenül hívták a királyok zöldségének. A spárgának a megvastagodott hajtásait, az ún. sípjait fogyasztjuk, amely rendkívül gazdag A-, B1-, B2-, C- és […]

Ez a bejegyzés csak a tagok számára érhető el. log in

Tovább »

Az újságot Hazai Vendégváró előfizetőink és a próbaidőszakos olvasóink pdf formátumban is letölthetik. 

Figyelem!

Ha nem látja a letöltési linket, akkor nincs érvényes előfizetése, vagy nem bejelentkezve használja az oldalt.

Ha van már fiókja, lépjen be! Ha még nincs előfizetése, válasszon előfizetést, vagy indítsa el a próbaidőszakot.

Megosztás:

Like this:

Like Loading...
%d bloggers like this: